maanantai 27. toukokuuta 2013

Savustushommissa

Saimme joululahjaksi Muurikan sähkösavustimen, joka pääsi viikonloppuna vihdoin ensi kerran hommiin. Kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta savustimen käytöstä, joten käyttöohjeet luettiin läpi huolellisesti. Ei kuitenkaan tarpeeksi huolellisesti, kun kaikki ei mennyt ihan putkeen...


Kysymyksiä savustusneitsyelle heräsi jokunenkin. Kuinka paljon suolaa pitää savustettavan kalan pintaan hieroa? Lonkalta heitin sitten aika reilun oloisen kerroksen karkeaa merisuolaa lohen pintaan, eihän se saa suolattomaksi jäädä! Kala sai suolautua rauhassa noin puolisen tuntia, jonka jälkeen pyyhin suurimman kerroksen suolaa pois talouspaperilla. Toinen kyssäri, millä suola olisi oikeasti kannattanut kaapia pois kalan pinnasta, jotta sitä ei olisi jäänyt pintaan juuri yhtään? Suolaa meinaan jäi kalan pintaan, niin että hampaissa rouskui. Nam.


Savustin sai paikan parvekkeen pöydältä. Iskimme töpselin pistorasiaan jo ennenkuin olimme sulkeneet savustimen kannen. Rookie mistake. Katselimme olkkarissa telkkarista uutta lempisarjaamme Breaking Badia ja toisella silmällä tarkkailimme savustuspönttöä. Kuului iso "puf" ja savustin puski tummaa savua koloistaan. Tyytyväisenä myhäilimme siinä hetken, että hyvinhän tuo toimii, kunnes huomasimme kellertävän helotuksen heijastuvan savustimen raoista. Kansi auki vaan ja liekithän sieltä puskivat. Leppäpurut olivat tulessa. "Puhalla sinne!", minua neuvottiin. Second rookie mistake. Liekithän tykkäävät puhaltamisesta. Noo, patalappu käteen ja palava purupelti alas parvekkeelta nurtsille vaan.



Sitten siinä mietittiin, että mikä meni vikaan. Oliko puruja liikaa tai liian vähän? Ohjeessa sanottiin "laita ohut kerros puruja pellille". Mikä on ohut kerros? Oliko rasvapellille asettamamme folio jotenkin virheellinen? Googlasin hakusanoilla "savustus + liekit" mutta missään kirjoituksessa ei mainittu moisesta hasardista mitään. Jatkoimme savustusta rohkeasti uudelleen ja laitoimme vähemmän puruja, jotka ruiskimme kosteiksi sumutepullolla. Ei tullut enää liekkejä ja kalastakin tuli ihan kelvollisen näköinen.


Homman ryssi tosiaan se, että savustimen johtoa ei olisi saanut lyödä seinään ennen kuin kansi on kunnolla kiinni. Pönttö on täynnä happea ja siitähän tuli tykkää. Olisihan se pitänyt tajuta heti alkuunsa mutta siinä kiiretäpinöissä ei ehtinyt ajattelemaan loogisesti. Kalasta tuli kuitenkin ihan kelvollista, hieman suolaista vaan mutta tästä on hyvä jatkaa savustusharrastusta. Vinkkejä saa antaa, sillä selvästikin kaikenlainen apu on tarpeen...

Hyvää viikon alkua kaikille, olkaa varovaisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti