tiistai 9. huhtikuuta 2013

Operaatio: Yrtit itämään

Olen ollut aina se ihminen, jonka kotona kasvit kuolevat. Enää en ole edes viitsinyt yrittää, sillä onnistumisprosentti hengissäpitämiseen on ollut todella alhainen. Tällä hetkellä hengissä on ihme kyllä kaksi kasvia: Lidlistä (!?!?) ostettu bonsaipuu sekä lahjaksi saatu jonkinsortin mehikasvi. Olen todella ylpeä bonsaista, sillä kun toin sen viime syksynä kotiin, se tiputti melkein kaikki lehtensä välittömästi. Kova on puun taistelutahto, sillä koko ajan se kasvattelee uusia lehtiä. Ei se kovin rehevä ole mutta elossa kuitenkin.

Olin tuossa eräänä päivänä pyöriskelemässä Plantagenissa aikani kuluksi ja käteen tarttui Jamie Oliverin yrtinkasvatuspurkki. Ajattelin antaa tälle purkkibasilikalle mahdollisuuden. Aloin värkkäämään multaa purnukkaan ja sitten oli siementen vuoro. Repäisin pussin auki ja siemenet olivat jo valmiiksi homeessa. Niille ei ollut annettu edes mahdollisuutta elämään. Ajattelin kuitenkin yrittää kasvattaa herkkubasilikaa homesiemenistä mutta taisi olla hieman turha projekti, sillä kolme viikkoa myöhemmin purkki näyttää täysin samalta kuin istutuspäivänä. Kannattaisiko tämän vain antaa olla?


Yrittänyttä ei laiteta. Jokin aika sitten kuljeskelin Ikeassa ja jostain syystä yrtit taas vetosivat minuun kovasti. Mukaan lähti kolmen yrttilajikkeen istutussetti: oreganoa, persiljaa ja sitruunamelissaa. Näissä kun oli kivannäköiset istutuspurkitkin mukana, niin olihan se pakko ottaa matkaan mukaan. Istuttelin ne viime viikonloppuna, joten jännityksellä odottelen, koska mullan seasta pilkottaa ensimmäinen yrtinpoikanen. Paketissa luki, että yrtit olisivat "leikkauskunnossa" 8-12 viikon kuluessa, saa nähdä.


Näiden istutus oli ehkä pelottavankin helppoa, että jotenkin sisäinen pessimistini osaa odottaa ongelmia matkan varrella. Onko jollakulla muuten vinkkejä kaupasta ostettujen yrttien, kuten basilikan, säilyttämiseen hengissä? Olen pitänyt sitä jääkaapissa ja huoneenlämmössä, kastellut ja ollut kastelematta ja koskaan se ei ole pysynyt hyvinvoivan oloisena muutamaa päivää kauempaa. Ymmärrätte siis varmaan huoleni näiden itsekasvatettavien kanssa... Siinä ne nyt möllöttävät keittiön ikkunalaudalla auringonpaistetta odotellen. Palailen asiaan yrttien suhteen muutaman viikon kuluessa, jolloin nähdään, onko minusta yrttien kasvattajaksi. Hyviä neuvoja kaivataan, kiitos!

Kivaa viikon alkua kaikille!

4 kommenttia:

  1. Kyllä sä olet reipas! :)

    Mulla ei ole mitään hajua yrteistä, joten valitettavasti en voi auttaa !! Hih!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttitietous täälläkin vähissä. Ehkä tässä kasvatellessa oppii :)

      Poista
  2. Mä pitäisin ehkä valoisassa paikassa mutta pitäisin huolen ettei ole liian kuumassa auringonpaisteessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Aurinko ei ihan hirveesti kyllä paista meidän keittiöön mutta toivotaan, että riittävästi kuitenkin :)

      Tervetuloa lukijaksi! :)

      Poista