sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Sisilialainen sunnuntai

Buona sera! Pyhitin tämän sunnuntain italialaiselle ruoalle, tarkemmin sanoen milanolaiselle ja sisilialaiselle herkulle. Viime syksynä kävin ensimmäisen kerran työväenopiston järjestämällä kokkikurssilla ja sen jälkeen olen jäänyt näihin kursseihin koukkuun. Tähän mennessä kurssikalenteriin on kuulunut thaimaalaista, espanjalaista, sushia ja italialaista. Keväämmällä tiedossa on ainakin New Yorkin herkkuja ja pinchoja, nam! Italialaisen ruoan kursseilta tarttui mukaan nämä kaksi melko tomaattistakin reseptiä, joita olen tuunaillut oman maun mukaan.

Caponata eli sisilialainen kasvishöystö

Pari rkl pinjansiemeniä
1 isohko munakoiso
2 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
oliiviöljyä
1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
2 rkl kapriksia
2 rkl balsamiviinietikkaa
tuoretta basilikaa, suolaa ja pippuria


Aloita paahtamalla pinjansiemenet kuivalla pannulla ja ota sivuun, kun ne ovat valmiit. Kuutioi munakoiso, pilko sipuli ja valkosipuli. Paista kasviksia pannulla oliiviöljyssä n. 15 minuuttia. Pilko saksilla tomaatit tölkissään ja kaada nesteineen pannulle. Lisää kaprikset ja punaviinietikka ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Mausta ja revi päälle basilikaa sekä ripottele päälle paahdetut pinjansiemenet. Kurssilla höystö tarjoiltiin huoneenlämpöisenä mutta oli se suoraan pannustakin oikein makoisaa.

Jos jollakulla on hyviä reseptejä kasvislisukkeista, niin pistähän ihmeessä jakoon. Yritän niitä kovasti metsästää reseptivihkon täytteeksi.

Osso bucco alla Milanese

n. 600 g naudan potkakiekkoja
pari rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
pari rkl voita
1 dl valkoviiniä
1 dl tomaattimurskaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
pieni nippu timjamia
rosmariinia
2 rkl lihafondia
kiehuvaa vettä


Leikkaa potkaa ympäröivä kalvo poikki useasta kohdasta. Suolaa ja pippuroi lihat sekä jauhota ne kevyesti. Ruskista lihat padassa voissa ja siirrä sivuun. Kuullota sen jälkeen pilkotut kasvikset padassa, lisää viini ja potkat ja anna kiehahtaa. Lisää tomaattisose sekä kiehuvaa vettä siten, että potkat peittyvät noin puoliväliin saakka. Lisää joukkoon myös lihafondi (esim. häränlihafondi), timjami, rosmariini (itse käytin kuivattua rosmariinia tuoreen puutteessa) sekä laakerinlehdet. Kypsennä uunissa kannen alla 200:ssa asteessa n. 1,5 tuntia. Nauti vaikkapa pastan ja caponatan kanssa ja koristele timjamilla.


Minulla oli dilemma kypsennysastian valinnassa, sillä en tietääkseni omista pataa, joka sopii sekä liedelle että uuniin. Päätin hoitaa lihojen ruskistamisen ja sipulien kuullottamisen kattilassa, jossa myös viini kävi kiehahtamassa. Tämän jälkeen siirsin ne Kermansaven ruskeaan savipataan (tietääkö joku, saako tätä käyttää liedellä?), jossa koko komeus lähti uuniin muhimaan. Haaveilen Sarpaneva-padasta, joten jos joku välttämättä haluaa eroon omastaan, niin täällä olisi yksi vapaaehtoinen tuleva omistaja!

Oikein ihanaa hiihtolomaviikkoa!

1 kommentti:

  1. Tuoksui kyllä niin hyvälle!!! Sä oot ihan kone :))

    VastaaPoista