keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Niiskuneiti

Olen tässä viikon verran ihaillut äidiltäni ystävänpäivälahjaksi saamaa pientä Niiskuneiti-tarjoiluvatia. Eikö olekin suloinen? Se on halkaisijaltaan 17 cm, joten paljon tarjottavaa siihen ei mahdu. Eipä siihen raaski paljoa asetellakaan, koska muuten Niiskuneiti jää piiloon. Nuo muutamat Suffelipuffit ovat juuri passeli määrä tarjottavaa, jotta vati on parhaimmillaan!

Tutkiskelin ylitse pursuavaa mukikaappiani ja löysin useiden Marimekko-kuosisten mukien joukosta myös kolme Muumi-mukia. Nekin on kaikki saatu lahjaksi. Muumi-mukikeräilijä en ole koskaan ollut ja tuskin minusta sellaista tuleekaan, vaikka pidän Muumi-astioista kovasti. Porukka maksaa käsittämättömiä summia Muumi-mukeista! Paljonko sinä olisit valmis maksamaan haluamastasi mukista?
Tänään huomasin Facebookin osto- ja myyntipalstalla ilmoituksen, jossa haluttiin ostaa tietynlaisia Muumi-astioita. Sattumoisin juuri tuo kuvassa oleva keltainen Niiskuneiti-mukini oli tämän keräilijän ostoslistalla. En kuitenkaan tehnyt tarjousta ostajalle, sillä tuo keltainen söpö muki on saatu aikoinaan lahjaksi ystävältä ja se oli ensimmäinen Muumi-astiani. Tuohon mukiin kuuluu lautanenkin, ihan täydellinen setti siis, eihän sellaista myydä voi! Mukavaa tiistai-iltaa kaikille!

maanantai 25. helmikuuta 2013

Possullista risottoa

Sunnuntai-illalla alkoi tehdä mieli risottoa. Kauppaan en viitsinyt lähteä, joten päätin raapia kasaan risoton niistä raaka-aineista, joita kaapista löytyi. Tuloksena oli possurisotto kirsikkatomaateilla ja mung-pavun iduilla!

Possurisotto

n. 250 g marinoimatonta porsaan fileetä
1 sipuli
kymmenkunta kirsikkatomaattia
n. 100 g mung-pavun ituja
6 dl vettä
1 Knorr Fond du Chef -kasvisfondi
1,5 dl valkoviiniä
3 rkl öljyä
2 dl risottoriisiä
1 tl oreganoa
1/2 tl timjamia
1/2 suolaa
mustapippuria
(parmesaania)


Viipaloi possunfilee n. sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nuiji ne nyrkillä ohuemmiksi siivuiksi. Hienonna sipuli ja halkaise kirsikkatomaatit. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota joukkoon fondi. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipulit ja riisi.

Kaada kasariin kuumaa kasvislientä ja valkoviiniä vähitellen. Keitä sekoitellen niin, että neste imeytyy riisiin. Lisää lientä vasta, kun neste on kokonaan imeytynyt riisiin. Tässä kuluu aikaa n. 15 - 20 minuuttia.

Kuumenna paistinpannussa öljy ja paista possunsuikaleet siinä nopeasti, etteivät ne ehdi kuivua. Mausta ne suolalla, pippurilla, timjamilla ja oreganolla. Siirrä suikaleet lautaselle folion alle odottamaan.

Kuumenna vielä tilkka öljyä samassa paistinpannussa ja lisää pannulle kirsikkatomaatit ja idut. Mausta samalla lailla kuin lihat. Kaada tomaatti-ituseos keoksi risoton keskelle ja nostele suikaleet reunoille. Tarjoa risotto halutessasi parmesaanin kanssa.

Innostuin tuon riisin kanssa, koska sitä tuli melkoisesti liikaa verrattuna possun määrään. Eli riisimäärä kannattaa puolittaa, jos haluaa "viisaan" määrän risottoa possun ja vihannesten kanssa. Mutta eipä tuo extrariisi haittaa, koska se on niin makoisaa...

Mukavaa maanantaita kaikille!

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Kolmen Tähden Illalliset

Oijoi, se olisi taas yksi viikonloppu takanapäin. Tänä viikonloppuna olen saanut nauttia hyvää ruokaa parhaassa seurassa. Ensinnäkin perjantaina Belgessä skumputtelemassa ja skumpan kaverina oli annos savustettua merilohta, katkarapuvarras, ihanaa möykkyistä perunamuusia ja paistettuja kasviksia. Aivan loistava annos, tekee mieli saada lisää sitä ihanaa möykkymuusia...

Lauantaina vietimme Kolmen Tähden Illallista kahden hyvän ystävän kanssa. Näistä illallisista on tulossa pikkuhiljaa perinne, eiliset illalliset olivat jo viidennet ja loppua ei toivottavasti näy! Illan menu sisälsi pääasiassa Neljän tähden illallinen -ohjelmasta napattuja ideoita. Alkuruoaksi nautimme Pia Pakarisen reseptistä muunneltua katkarapuleipää, joka oli todella maukasta, eikä leipä ollut yhtään liian rapsakkaa, toisin kuin illan emäntä pelkäsi. Pääruokana oli Sipe Santapukin resepti eli lohta maapähkinäkastikkeessa, joka oli erittäin herkullista sekin. Menun päätti suklaamoussella täytetty ja konvehdeilla sekä vadelmilla koristeltu pavlova, joka oli todella makeaa mutta suussa sulavaa.

Tässä simppelin mutta sitäkin maukkaamman katkarapuleivän ohje. Täytyy tehdä tätä samaa pian itse!

Katkarapuleipä

1 prk Creme Fraichea
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punasipuli
1 keitetty kananmuna
sitruunapippuria
sokeria
suolaa
tilliä
katkarapuja
vaaleaa leipää


Purista valkosipulinkynnet ja silppua tilli sekä punasipuli. Laita ainekset kattilaan ja kiehauta pienellä lämmöllä viiden minuutin ajan. Lisää sitruunapippuria, sokeria ja suolaa oman maun mukaan. Lisää katkaravut kastikkeeseen ja sekoita ne keskenään. Anna kastikkeen jäähtyä. Paahda leivät kevyesti ja lisää katkarapukastike päälle. Koristele leipäset kananmunan lohkoilla sekä persiljalla. Ja ei muuta kuin syömään!

torstai 21. helmikuuta 2013

Social foodia

Hauskaa torstai-iltaa! Tänään olikin hieman erilainen työpäivä noin lounaan kannalta. Aika usein olen eväslinjalla mutta tänäänpä repäisin itseni irti arjesta ja lähdin Käpylään lounastamaan entisten duunikavereiden kanssa sekä samalla moikkaamaan mister Master Chefiä, Tuomosen Mikaa, hänen uudehkoon Social Food -lounasravintolaansa. Hyvin on lähtenyt pojilla bisnes pyörimään, sillä jonoa lounaalle riitti koko ruokailumme ajan. Eikä ihme, kun on niin loistava henkilökunta ja maukas ruoka. Salaattipöytään kuului mm. ohra- ja linssisalaatteja sekä paikan päällä leivottua patonkia, jota saa myös ostaa mukaan.

Vaikka Tuomonen on tunnettu makkaramestarina, valitsin silti lounaaksi lohta ja paistettuja perunoita. Täytyy mennä testaamaan kehuttu thaimakkara joskus myöhemmin. Täydellisesti kypsytetty lohi ja ihanat, kiinteät perunat sekä kyljessä vielä tahinijogurttia, mmm.... Sisustus on ravintolassa vielä aika alkeellinen mutta eiköhän se saada ajan kanssa kuntoon. Käykää itse tutustumassa!


Social Foodin kaverit tekevät myös catering-keikkoja. Viime joulukuussa järjestimme kaverini kanssa yhteiset 60-vuotiskekkerit ja Social Food oli selvä valinta cateraamaan pippalot. Annoimme (melkein) täysin vapaat kädet menun laadintaan, ainoa toive oli se, että yksi finger foodeista olisi kasvisversio. Yllätys-catering sisälsi neljä maistuvaa pikkusuolaista: yrttimakkaroita, kylmäsavulohta näkkileivällä, fetaleipäset munakoisotahnalla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla sekä ankkaa ja palsternakkapyrettä. Kaikki lajit menivät kuin kuumille kiville! Muutama yrttimakkara jäi seuraavalle päivälle ja sehän sopi oikein hyvin, koska yllättäen bileiden jälkeisenä päivänä oli hienoinen suolaisen nälkä... Loistokekkerit ja loistotarjoilut!