torstai 19. syyskuuta 2013

Syksyn omenat soseeksi!

Syksy on tullut ja omenapuut ovat hedelmää pullollaan. Sain pienen pussillisen omppuja työkamulta ja sitten iskikin suurempi omenakuume. Piti lähteä mummolaan omenapuita ravistelemaan. Talviomenoita olisi puissa roikkunut jo suuret määrät mutta jätin ne vielä kypsymään ja keskityin kaneleihin. Olin loppujen lopuksi aika maltillinen ja mukaan lähti keskikokoinen paperipussillinen omppuja. Jotkut niistä olivat lintujen nokkimia joistain kohdista ja puusta putoamisen jäljiltä kolhuilla, mutta eipä tuo haitannut menoa, sillä soseeksi koko setti päätyi.


Jos omput olisivat olleet hieman siistimpiä, olisin keitellyt ne kuorineen, jotta ne kuorissa elelevät elintärkeät flavonoidit olisivat päässeet mukaan. Eikös tummassa suklaassakin ole paljon terveellisiä flavonoideja? Korvaan ompun kuoret syömällä vaikka taloussuklaata, nam nam. Palataanpas asiaan. Eli kuorin omput ja leikkasin linnun nokkimat reiät ja muut omppuun kuulumattomat töhnät pois. Tämän jälkeen paloittelin ne suht pieniksi ja poistin siemenkodat.

Kattilan pohjalle puolisen desiä vettä, omput mukaan, kansi päälle ja uuniin. Uuni lämmitetään n. 150:een asteeseen ja annetaan omppujen muhia parisen tuntia. Suurin piirtein kahden tunnin jälkeen kattila kannattaa nostaa uunista pois hetkeksi ja sekoitella omenoita ympäriinsä. Lämpötila lasketaan reiluun sataan asteeseen ja laitetaan kattila takaisin lämpöön ja annetaan olla, kunnes omput ovat mukavan pehmoisia. Itse pidin niitä uunissa kokonaisuudessaan vajaat viisi tuntia.


Sitten sauvasekoitin käteen ja surraamaan koko potti tasaiseksi. Valmis tuote ei välttämättä herätä suurinta ruokahalua mutta kyllä se ihan omenalta maistuu. Sokeria en lisännyt ollenkaan, terveellisiä kun ollaan...


Sitten olikin kaikki hyvänkokoiset pakasterasiat jo käytössä kesäisen mansikkasoseprojektin jäljiltä, joten ei auttanut muu kuin pussittaa tuotokset pieniin minigrippeihin. Reilut 15 pussia pääsi pakastimeen odottamaan syksyn ja talven leipomuksia. Tänä jouluna ei kyllä joulutortuista tule löytymään luumuhilloa...


2 kommenttia:

  1. No kyllä olet ollut ahkera! WOW!!! Maistuis varmaan muillekin ;)

    VastaaPoista
  2. Kukkuu Sannika!! Vieläkö oot hengissä? Blogissani olis sulle haaste :)

    http://daralandia.blogspot.fi/2013/10/kasilaukun-katkoissa.html

    VastaaPoista