tiistai 12. maaliskuuta 2013

Jauhelihasukkulat

Onkohan ilmassa jotain väsymyspulveria? Eilen illalla vetäisin "vahingossa" puolentoista tunnin päikkärit (piti mennä vain hetkeksi pötkölleen) ja menin silti kymmeneltä nukkumaan ihan väsyneenä. Ja enkä ole ainoa, sillä kaverini sanovat samaa, että ovat ihan loppu ja myös kylmissään. Toimistollakin eräs kollega istuu talvitakki päällä, kun on niin viluissaan. Ei paljon eroa omasta käytöksestäni, sillä villapaidan päällä on vielä varavillatakki, brrrrr....

Hyvä ruoka lämmittää, eikös se niin ole? Tässäpä Pirkka-lehdestä aikoinaan reseptivihkooni joutunut ohje, jota päätin vihdoinkin testata. En ollut täysin vakuuttunut porkkanatagliatellen ohjeesta, sillä mielestäni curry ja tilli olivat outo yhdistelmä. Kaiken lisäksi sukkuloihin tuli vielä basilikaakin, joten kaikki nämä maut yhdessä tuntuivat kummallisilta. Tilli kyllä tasapainotti melko makeaa porkkanatagliatellea mutta en ehkä jatkossa yhdistäisi jauhelihasukkuloita ja tätä tagliatellea keskenään. Testaa itse ja kerro, mitä mieltä olet!

Jauhelihasukkulat ja porkkanatagliatelle

400 g nauta-sikajauhelihaa
1 dl couscousia
1 dl vettä
1 sipuli
2 dl hienonnettuja yrttejä, esim. persiljaa tai basilikaa
1 tl öljyä
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

4 porkkanaa
1 pieni purjo
1 rkl öljyä
1 tölkki ranskankermaa
1 tl currya
1/2 tl suolaa
1/2 - 1 dl hienonnettua tilliä

Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaisesti. Hienonna sipuli ja kuullota paistinpannulla öljyssä. Sekoita jauhelihan joukkoon jäähtynyt couscous, sipuli, yrtit ja mausteet. Muotoile taikinasta pitkulaisia sukkuloita ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia tai voit vaihtoehtoisesti kypsentää sukkulat paistinpannulla.

Suikaloi kuoritut porkkanat vaikkapa kuorimaveitsellä. Leikkaa halkaistu purjo suikaleiksi. Kuullota kasvissuikaleet öljyssä paistinpannulla. Jatka hauduttamista kannen alla n. viisi minuuttia.
Mausta ranskankerma currylla ja suolalla. Sekoita se kasvissuikaleiden joukkoon ja kuumenna. Hienonna päälle runsaasti tilliä. Tarjoile jauhelihasukkulat porkkanatagliatellen ja salaatin kera.

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Parmigiano melanzane

Taas maanantai, kyllä nämä viikot menee niin nopsaan! Viikonloppu meni melkein kokonaan kokkaillessa, kotona sekä kaverin luona. Nyt on selkeästi joku italialainen kausi menossa, sillä lauantai-illan ruokalistaan kuului mm. ihanaa rapu-mascarponerisottoa ja sunnuntailounaalla nautimme avokadopastaa, kampela-saltimboccaa ja omena-sitruuna-pannacottaa. Kirjoittelen näiden reseptit tänne joskus myöhemmin mutta tällä kertaa keskityn munakoisopaistokseen, jonka ohje tarttui mukaan italialaiselta kokkauskurssilta. Tosin kurssilla tehdessä paistoksesta ei tullut ollenkaan yhtä kaunis, kuin kotona tehdystä. Jamskis!

Parmigiano melanzane

yksi munakoiso
yksi pallo mozzarellaa
tölkki säilöttyjä, kuorittuja tomaatteja
yksi sipuli
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
parmesaaniraastetta
suolaa ja pippuria

Valmista ensin kastike. Hienonna ja kuullota sipuli öljyssä. Paloittele tomaatit ja lisää ne pannulle nesteineen. Hauduta kastiketta n. vartti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa munakoiso n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista ne paistinpannulla oliiviöljyssä kauniin kullanruskeiksi ja nosta ne talouspaperille kuivumaan. Leikkaa mozzarellapallo viipaleiksi.

Laita voideltuun uunivuokaan ensin tomaattimurska, jonka jälkeen munakoisoviipaleita. Lisää munakoison päälle mozzarellaa, basilikaa, parmesaaniraastetta ja tomaattimurskaa. Toista tämä ja kokoa kauniita torneja. Minulle nämä ainekset riittivät viiteen kolmikerroksiseen torniin. Lisää tornien päälle vielä tomaattikastiketta sekä mozzarellaa.

Kypsennä paitosta uunissa ensin folion alla 200 asteessa n. 20 minuuttia. Poista folio ja kypsennä vielä 20 minuuttia. Jos nestettä irtoaa paljon, kaada se varovasti pois ennen tarjoilua. Anna tornien vetäytyä hetki ja koristele basilikalla. Nautiskele vaikkapa kanafileiden kanssa!




torstai 7. maaliskuuta 2013

Lakanat vaihtoon!

Aurinko paistaa, ihanaa! Ihan erilainen fiilis lähteä uuteen päivään, kun ovesta ulos astuessa ei ole vastassa syvä harmaus. Kyllä se kevät sieltä tulee, vaikka tänään joutui vielä kaivamaan kaapista paksuimman talvitakin päälle paleltumisen varalta. Viimeistään pääsiäisenä olisi paras olla jo lumet sulaneet, että saa kaivaa kevättakin päälle ja koko talven kaapissa pölyyntyneet, käyttämättömät pilkulliset Converset jalkaan.

Vaikka kevät sieltä kolkutteleekin, vaihdoin lakanat melko talvisiin. Nämä Marimekon Nanuk-lakanat saattavat olla tämän hetken suosikkini. Olin aivan myyty, kun näin Nanukin ensimmäisen kerran. Jääkarhu halusi selkeästi uuden kodin juuri minun luotani. Ensikohtaamisen jälkeen Nanuk-perheeni on kasvanut parilla kahvimukilla, pikkulautasella, pillerirasialla sekä tietty näillä lakanoilla.


Näitä lakanoita löytyy myös puna-vihreinä versioina, ne ovat ehkä hieman näitä näyttävämmät mutta pidän näistä neutraaleista myös paljon. Kissani tekevät lakanoiden vaihdosta aina mielenkiintoisen operaation. Jostain syystä juuri sillä hetkellä on vain pakko hypätä sänkyyn ja juosta maanisesti sitä ympäri ja samalla estää aluslakanan saanti paikoilleen. Onko muilla kissaihmisillä samanlaisia kokemuksia? Aivan varmasti on... Puhtaisiin lakanoihin sujahtaminen tuntuu aina niin ihanalta, ilmeisesti myös Simbasta tuntuu samalta!


maanantai 4. maaliskuuta 2013

Iltapalaa pakkaspäivään

Rapsakkaa maanantaita kaikille! Mittari näytti aamulla -23,5 astetta, että se siitä kevään tulosta sitten! Selkä vieläkin hellänä lauantain lumitöistä, talvi vaan aina yllättää. Se voisi kyllä pitää nämä yllärit omanaan, kun on kuitenkin jo maaliskuu...

Tässä on tullut pienoinen tauko kirjoittamiseen, kun on jotenkin ollut niin toiminnantäyteinen viikko: The Killersin loistava keikka Hartwallilla, työkaverin pienimuotoiset tuparit täydellisesti remontoidussa kodissa (ei muuten tehnyt hyvää omalle orastavalle kämppäkuumeelle), erään kauniin yksivuotiaan typykän synttärikahvittelut, omaa laatuaikaa leffateatterissa katsomassa Unelmien pelikirja sekä sokerina pohjalla We will rock you -musikaali, joka yllätti positiivisesti upeilla laulusuorituksilla, bändistä puhumattakaan. Tuli halu mennä heti tsekkaamaan, mitä muita musikaaleja Helsinkiin on tulossa. Lontoossa kävin viime keväänä katsomassa Thrillerin sekä Wickedin ja muutama vuosi sitten New Yorkissa Rock of Agesin. Kaikki olivat täysin erilaisia mutta loistavia jokainen omalla tavallaan. Näitä lisää!

Tähän loppuun vielä pieni iltapalaresepti. Oikeaa ja nopeaa arkiruokaa... Jääkaapissa oli edellisen päivän kana-kasvispaistosta ja päätin käyttää jämät munakkaaseen.

Kana-kasvismunakas

n. 150 g kanasuikaleita
pätkä kesäkurpitsaa
puolikas sipuli
puolikas paprika
4 munaa
1 dl ruokakermaa
öljyä
suolaa ja pippuria
muita mausteita oman maun mukaan

Paista kanat ja kasvikset kypsiksi ja mausta oman mielen mukaan vaikkapa suolalla, pippurilla, chilillä ja curryllä. Ota kanat ja kasvikset hetkeksi sivuun pannulta. Vatkaa neljän munan rakenne rikki ja sekoita mukaan ruokakerma sekä lisää sekoitukseen suolaa ja pippuria. Sekoita munien joukkoon kanat ja kasvikset. Paista munakas öljyssä paistinpannulla molemmilta puolilta, kunnes se on tarpeeksi kypsä omaan makuusi. Tarjoile munakas raikkaan salaatin kanssa.